Projektissa mukana olevat maat

 • Suomi
 • Saksa
 • Kreikka
 • Portugali
 • Turkki
 • Saksa
 • Liettua
 • Kreikka
 • Portugali
 • Turkki
 • Suomi
 • Romania
 • Saksa
 • Kreikka
 • Liettua
 • Portugali
 • Turkki
 • Suomi
 • Romania

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Lämpimät kiitokset

Comenius-projekti  - kasvamista kansainvälisyyteen
Pietarsaaren lukion kaksivuotinen Comenius-projekti ”Through Intercultural Dialogue, from Cultural Diversity to Unity” on saatu tämän lukuvuoden 2011 – 2012 lopussa päätökseen. Vuoden 2010 syksyllä alkanut yhteistyö kuuden muun maan kanssa on tarjonnut lukioväelle hienoja hetkiä niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Kansainvälinen projektimme alkoi Romanian sateisesta Pucioasasta marraskuussa 2010 ja jatkui pakkasten puremassa Pietarsaaren helmikuussa 2011. Ensimmäinen yhteistyövuosi päättyi Saksan Mannheimin helteisiin toukokuussa. Yhteensä ensimmäisen vuoden aikana ulkomaille matkusti yhdeksän oppilasta ja neljä opettajaa.
Tämän lukuvuoden ensimmäinen projektikokoontuminen oli lokakuun lämmössä Portugalin Pontinhassa Lissabonin kupeessa. Seuraavaksi oli vuorossa Liettuan luminen Anyksciai tammikuussa ja Kreikan sateinen Lamia maaliskuussa. Viimeisen kerran kokoonnuttiin toukokuussa Istanbulin auringon alla Turkissa. Vieraisiin kulttuureihin pääsi tutustumaan koulustamme kymmenen opiskelijaa ja seitsemän opettajaa tänä lukuvuonna.
Comenius-yhteistyön aikana on tehty monenlaisia projektitöitä. Näkyvin tuotoksista lienee yhteinen eurooppalainen kalenteri, jossa on Pietarsaaren lukion oppilaiden Silja Isosompin ja Miiro Hakolan upeat taideteokset. Lisäksi on syntynyt seitsemän maan yhteinen merkittävien henkilöiden ”Top ten”-minitietosanakirja kuvineen ja teksteineen sekä Koulun traditiot –esittelykirjanen, jossa kerrotaan kuhunkin vuodenaikaan liittyvistä koulun tapahtumista ja perinteistä.
Kansainvälinen Comenius-projekti on antanut koulumme väelle paljon. Matkat ovat tutustuttaneet meitä uusiin ihmisiin, perinteisiin ja tapoihin. Oppilaat ovat kokeneet jotain, mistä tavalliset turistit eivät pääse osalliseksi: he ovat olleet osa tavallista perhe-elämää ja siten vieraan maan kulttuurin ytimessä. Olemme projektin ansiosta nähneet ja kokeneet paljon asioita, jotka poikkeavat suomalaisista tavoista, ja sitä kautta päässeet arvioimaan myös omaa kulttuuriamme: toisaalta olemme oppineet arvostamaan sitä, mitä meillä on, ja toisaalta olemme nähneet hyviä, erilaisia tapoja toimia. Olemme huomanneet monet käsitykset muista kulttuureista pelkiksi ennakkoluuloiksi.
Projektityön ansiosta yhteistyömaiden koulut löysivät yhteiset eurooppalaiset arvot. Eri kulttuureista tulevien, monien satojen oppilaiden mielestä seuraavat asiat ovat meille kaikille yhteisesti tärkeitä: perhe, rehellisyys, ystävyys, suvaitsevaisuus, lähimmäisenrakkaus, vieraanvaraisuus, rauha, oikeudentunto, vapaus ja kunnioitus. Saatoimme huomata, että vaikka kaikki olemme ainutlaatuisia, meissä on paljon myös samaa. Tässä vaiheessa projektia saatoimme todeta saavuttaneemme tavoitteemme ja onnistuneemme yhteistyössämme, niin kuin projektimme nimikin lupaa: eri maiden välinen dialogi oli yhdistänyt meitä - ja yhdistää edelleen.
Comenius-projekti on elävöittänyt lukiomme arkea. Agoraksi nimetty aulamme on kerännyt lukion väen yhteen aina ennen projektimatkaa ja sen jälkeen. Tiedotustilaisuuksissa matkalle lähtijät ovat esitelleet mukana vietävät projektityöt  ja matkakohteensa.  Vierailun päätyttyä olemme saaneet kuulla yksityiskohtia projektiviikon tapahtumista ja nähneet niistä kuvia. Jokainen lukiolainen on päässyt tällä tavoin osalliseksi kaikista projektimatkoista ja oppinut jotain uutta vieraista kulttuureista. Merkittävää on myös ollut, että suullisesta viestinnästä ja tietoteknisistä taidoista on tullut luonteva osa opiskelua. Rennossa ilmapiirissä on mukava ja helppo esiintyä ja esitellä upeita tuotoksia! Sama luontevuus on jatkunut ulkomailla vieraalla kielellä viestiessä, kun opiskelijamme ovat kerta toisensa jälkeen keränneet kehuja selkeästä ja hyvästä esiintymisestään. Opettajat eivät tällaisena hetkenä olisi voineet olla ylpeämpiä oppilaistaan.
Kiitän lämpimästi kaikkia projektiimme osallistuneita: uskomattoman taitavia opiskelijoitamme, jotka ovat hienolla tavalla edustaneet maatamme ja kouluamme; valtavasti uurastaneita opettajakollegoita, jotka ovat olleet aina valmiina ideoimaan ja työskentelemään yhteiseksi hyväksi;  rehtoria, jonka asiantuntemukseen, tukeen ja kannustukseen on voinut aina luottaa; koko koulun auttavaista ja rinnalla kulkevaa henkilökuntaa; vanhempia, jotka ovat luottaneet lapsiinsa ja opettajiin ja tukeneet meitä kaikkia koko projektin menetyksellisessä toteuttamisessa. Sydämen täydeltä kiitoksia teille kaikille!

Tiina Stara
Pietarsaaren lukion Comenius-projektin koordinaattori, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti